Beleid

In de stukken hieronder, treft u de plannen en verantwoording aan voor komend schooljaar.

 

Gedragsregels obs de Dubbelster

         
 we gaan vriendelijk met elkaar om    we houden rekening met elkaar    we zorgen goed voor de spullen

 

Pestprotocol

Wij werken met de methode Kwink.
Kwink is een methode voor sociaal emotioneel leren. Gedrag moet ook geleerd worden, net als lezen, schrijven en rekenen. Omdat wij met Kwink werken, werken wij preventief tegen pesten. Daarom hoeven we gelukkig nauwelijks over te gaan tot een pestaanpak.

Ons pestprotocol is geschreven voor kinderen, ouders en leerkrachten van De Dubbelster.

Het biedt informatie over pesten en geeft duidelijkheid over welke stappen wij nemen om pesten te voorkomen en om pesten te stoppen. Zoals bijvoorbeeld projecten rondom respect, ons pedagogische klimaat en grote betrokkenheid van ouders bij onze school.

Het pestprotocol is onderdeel van het veiligheidsplan. Klik hier voor het veiligheidsplan/pestprotocol.

 

Leerlingvolgsysteem

Wij volgen onze leerlingen op verschillende manieren. Door middel van observaties, methodetoetsen en met behulp van methode-onafhankelijke toetsen: het leerlingvolgsysteem. 

Het leerlingvolgsysteem met de toetsen van Cito is erg bekend en wordt veel gebruikt. Toch zitten er ook nadelen aan deze toetsen; ze zijn erg talig, waardoor kinderen bij een rekentoets ook goed moeten begrijpend lezen. Daarom zijn we afgelopen schooljaar verder gaan kijken en hebben een pilot gedraaid met de toetsen van het leerlingvolgsysteem van Boom. Daar zijn we zeer enthousiast over en daarom gaan we dit schooljaar de toetsen van Boom afnemen. 

Boom is het meest kindvriendelijke en kortste LVS, dat toetst wat je wilt weten en uitgebreide verdiepende analyses oplevert om ons onderwijs verder in te richten. Dit doet het meest recht aan de leerling, want die kan zich laten zien in zijn talenten en wordt niet afgerekend op zijn kunnen.

Vanaf schooljaar 2021-2022 werken wij met het leerlingvolgsysteem van Boom. In deze ouderbrief treft u de compacte informatie aan. In de uitgebreide ouderbrochure Boom leerlingvolgsysteem kunt u alle informatie hierover lezen.

 

Gezonde en afvalarme school 

Onze school heeft een rookvrij schoolterrein. Dat betekent dat niemand rookt op het schoolterrein of in het zicht van de leerlingen. We doen dit omdat roken erg verslavend is en slecht voor je gezondheid. Ook ongewild meeroken is schadelijk voor mensen die zelf niet roken. Wij vinden een rookvrije en gezonde omgeving voor onze leerlingen en het personeel erg belangrijk. 

 

Wij hechten veel belang aan gezond eten. Daarom vragen we u om elke dag voor als 10-uurtje fruit of groente mee te geven. Heeft uw kind geen fruit/groente mee? Dan delen we met een ander of mag uw kind zijn/haar een boterham. 

We zijn een afvalarme school, we streven ernaar zo min mogelijk afval te produceren. Het GFT afval van het 10-uurtje wordt apart ingezameld en meegebracht verpakkingsmateriaal gaat in de tas weer terug naar huis.  Al onze leerlingen hebben een eigen Dopper-fles gekregen, zodat zij geen pakjes, flesjes of blikjes mee hoeven te nemen. We stimuleren het drinken van water.

Een traktatie is een extraatje bij het vieren van een feestelijk moment zoals een verjaardag. Voor kinderen is een traktatie al snel een hele maaltijd. Daarom is het belangrijk dat de traktatie niet te groot is en niet te veel calorieën bevat. Naast de portiegrootte is ook het moment van uitdelen van belang. Om het gebit te sparen is het goed om de traktatie uit te delen op een moment dat de kinderen toch al iets eten of drinken. Daarom worden de traktaties aangeboden in de ochtendpauze.
Hierbij een aantal websites met leuke ideeën voor gezonde en verantwoorde traktaties.Voedingscentrum Gezond trakteren

Hoofdluis

Hoofdluis is zeer besmettelijk en komt vooral voor bij kinderen. Het is daarom niet raar dat ook wij op school daar met regelmaat mee te maken hebben. Kinderen hebben immers onderling nauw contact. Op school nemen we al enkele maatregelen. Na iedere schoolvakantie worden op school alle kinderen op hoofdluis gecontroleerd door een aantal behulpzame moeders of vaders. 
Via deze link kunt u het luizenprotocol lezen.
Treft u onverhoopt toch hoofdluis aan bij uw kind, wilt u dit dan doorgeven aan de leerkracht van uw kind? Voor meer informatie over hoofdluis (behandeling) kunt u een bestand downloaden: 
hoofdluis.
 

Vervoer van leerlingen tijdens een excursie

Tijdens het schooljaar nemen wij met onze leerlingen af en toe deel aan activiteiten buiten school (museumbezoek, voorstellingen, etc.). Wanneer de afstand te groot is om te wandelen, vragen we ouders om te rijden. Vanaf groep 7 fietsen we naar de meeste locaties. Zorgt u voor een veilige fiets voor uw kind?

De Rijksoverheid heeft voor het vervoer van kinderen in de auto de volgende richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen zijn op iedereen van toepassing, ongeacht de situatie (privé, vereniging, school, etc.). Als school gaan wij ervan uit, dat ouders die zich beschikbaar stellen om leerlingen te vervoeren deze richtlijnen volgen en dat zij over een inzittendenverzekering beschikken.


Wat zijn de regels voor het vervoer van kinderen in de auto?

 - Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto in een goedgekeurd autokinderzitje worden vervoerd.
 - Kinderen groter dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto de autogordel om en mogen als het nodig is een zittingverhoger gebruiken.
 - Bij incidenteel vervoer over beperkte afstand (maximaal 50 kilometer) volstaat gebruik van de gordel op de achterzitplaatsen voor kinderen vanaf 3 jaar.
 - Kinderen vanaf 3 jaar en langer dan 1,35 meter mogen ook op de voorste zitplaats zitten met autogordel.

Een gordelgeleider (gordelclip) zorgt ervoor dat het diagonale deel van de autogordel over de schouder loopt en niet over de hals. Een gordelgeleider maakt vaak deel uit van een zittingverhoger. Er zijn ook aparte gordelgeleiders te koop. Een aparte gordelgeleider mag alleen gebruikt worden door:
 - Kinderen kleiner dan 1,50 meter waarvoor geen zittingverhoger is omdat ze er te zwaar voor zijn (36 kilo of zwaarder)
 - Volwassenen die kleiner zijn dan 1,50 meter.

In alle andere gevallen is het gebruik van een aparte gordelgeleider verboden. Ook mag een aparte gordelgeleider alleen aan het diagonale deel van de autogordel zijn bevestigd. Een gordelgeleider die het heupdeel met het diagonale deel verbindt, is dus altijd verboden.

Bron: Rijksoverheid

 

De Dubbelster, voor ouders
die op zoek zijn naar een
passende school voor hun kind(eren)!

Contact

OBS De Dubbelster
Weergang 2
3823 BV  AMERSFOORT
Telefoon 033 - 4563757


Plan route

Volg ons

Wij zijn actief op Facebook en Instagram. Hier posten we regelmatig berichten over de activiteiten op school. 

Stichting

OBS de Dubbelster  is aangesloten bij Meerkring, stichting voor primair onderwijs Amersfoort. Wil je werken in het basisonderwijs in Amersfoort, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring precies doet? Kijk dan op www.meerkring.nl 


Lees verder